ÇEVRE VE İSG TEMMUZ AYLIK BÜLTENİ

Bilinçli Çalışanlar

2022 Temmuz ayı içerisinde Ramak Kala Olay raporlayıp bu olayın İş Kazasına dönüşmesini engelleyen Bakım Bölümü çalışanlarımızdan SALİH BUDAK arkadaşımıza teşekkür ederiz.

 

Sıfır Atık Uygulaması

Sıfır Atık Uygulaması kapsamında ilk geri dönüşebilen atıklarımızı geri dönüşüme kazandırmak için Arnavutköy Belediyesi’ne teslim ettik. Sadece tek seferde bile doğal kaynaklarımızdan tasarruf sağlamayı başardık.

Tek seferde, 40 kg geri dönüşebilen atıklarımızdan;

0,68 adet ağaç,

0,1 m3 atık depolama alanı tasarrufu

164 kWh enerji tasarrufu

1,12 m3 su tasarrufu

7,08 kg sera gazı

 

Yanlışlarımızdan Çıkardığımız Dersler

İş (Çalışma) İzin/Onay Sistemlerinin Önemi

İş izin sistemi belirli görevlerin risklerine karşı, uygun bir değerlendirme yapmayı amaçlar. İzin, belirli zamanlarda ve tarihlerde, özel çalışmayı yürütmek için belli kişileri yetkilendiren yazılı bir belgedir. İzin, işi güvenli olarak tamamlamak için gerekli ana önlemleri ortaya koymaktadır. İş kazalarının önemli bir kısmı özellikle bakım onarım süreçlerinde çalışma onayı olmaksızın işin yürütülmesinden dolayı meydana gelmiştir.

İŞ KAZASI ÖRNEĞİ-1:

Kaza 09.04.2014 Çarşamba günü, saat 12.20 sıralarında dış cephe işlerinde kullanılacak çalışma sepetinin kurulması esnasında, sepetin bağlı olduğu yerden kopması ve kazazedenin sepeti aşağıya indirmek için sepete binmesiyle sepetle birlikte düşerek hayatını kaybetmesi ile sonuçlanmıştır. (Gaziosmanpaşa/İstanbul)

Kazanın sebepleri:

  • Kazaya sebebiyet veren monoray iskele sisteminin kurulumdan sonra gerekli testlerinin yapılmaması.
  • Testleri yapılmamış monoray iskele sistem sepetinin olası tehlikelerine karşı bağlantı sorunlarından kaynaklı düşme, montaj ve test işlemleri tamamlanmadan sepete insan çıkması.
  • Kazazedenin olay esnasında emniyet kemerinin üzerinde olduğu fakat bağlantı yapabileceği dikey bir yaşam hattının olmaması.

‘Eğer yüksek çalışma öncesinde geçerli bir onay sistemi oluşturulmuş ve uygulanmış olsaydı kazaya sebep olan tüm unsurlar kontrol edilmiş olup emniyetli şartlar sağlanana dek çalışmaya onay verilmeyecek ve çalışan kişi yaşamını yitirmeyecekti.’

Belediyeye ait arıtma tesisi terfi istasyonunda biriktirilen atık suların bulunduğu çukurdaki bir arızanın giderilmesi için Levent İyigün yaklaşık 10 metre derinliğindeki çukura, Harun Güney’ in kullandığı vinçle indi. Bir süre  sonra iyi gün, burada biriken gaz nedeniyle fenalaştı, arkadaşının kötü olduğunu gören Harun Güney de hemen çukura indi. Ancak iki işçi, baygınlık geçirip atık su havuzuna düştü. Arkadaşları, öğle yemeğine gelmeyen Güney ve İyigün’ ü cep telefonlarından aradı, yanıt alamayınca da olay yerine geldi. Atık su havuzunun bulunduğu çukura bakan arkadaşları, iki işçinin cesetlerini gördü. (Bodrum/Muğla)

İŞ KAZASI ÖRNEĞİ-2:

Belediyeye ait arıtma tesisi terfi istasyonunda biriktirilen atık suların bulunduğu çukurdaki bir arızanın giderilmesi için Levent iyi gün yaklaşık 10 metre derinliğindeki çukura, Harun Güney’ in kullandığı vinçle indi. Bir süre  sonra İyigün,

Kazanın sebepleri:

  • Çalışanlar çukura inerken acil bir durumda yukarı çıkışlarını sağlayacak bağlandıkları bir sistemin olmaması
  • Gaz ölçümünün hiç yapılmaması ve/veya belirlenen aralıklarla yapılmaması
  • Çalışanların gaz maskesi kullanmaması

‘Eğer kapalı/kısıtlı alanlara giriş öncesinde geçerli bir onay sistemi oluşturulmuş ve uygulanmış olsaydı kazaya sebep olan tüm unsurlar kontrol edilmiş olup emniyetli şartlar sağlanana dek çalışmaya onay verilmeyecek ve çalışan kişiler yaşamlarını yitirmeyeceklerdi.’

 

 

Özel Günler / Dünya Hepatit Günü (28 Temmuz)

Viral hepatitler tüm dünyada yaygın olarak görülen ciddi bir halk sağlığı

sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verileri dünyada 325 milyon kişinin Hepatit B ve Hepatit C ile enfekte olduğunu, yılda 1,3 milyon kişinin viral hepatitler nedeniyle yaşamını yitirdiğini bildirmektedir. Hastalığın büyük oranda belirti vermemesi veya geç dönemde belirti vermesi, hastaların büyük çoğunluğunun hastalıklarının farkında olmamaları nedeniyle 28 Temmuz tarihi farkındalığı artırmak amacı ile Dünya Hepatit Günü olarak belirlenmiştir.

Salgın hastalık olarak tanımlanan hastalıklar farklı oluşum ve yayılma özellikleri taşırlar. Örneğin hava yolu ile bulaşan hastalıklar olduğu gibi temas etme ile bulaşan hastalıklar da olabilir. Grip,Covid-19, SARS, MERS, Kuş Gribi, İshal, Hepatit, Lejyoner Hastalığı gibi hastalıklar bulaşıcı ve salgın hastalık olarak düşünülebilir.

Önleme yolları:

Sağlık hizmetinin alınması

Hijyen koşullarının sağlanması (işyeri ortamı ve kişisel hijyen)

Çalışma ortamı ve ortak alan düzeninin sağlanması Çalışanlara eğitim verilmesi ve bilgilendirmeler yapılması